Thursday, August 8, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ "τα Κένταρα κράτησης και τα Κρατητήρια"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ
 
Την Πέμπτη 01 Αυγούστου 2013, στα γραφεία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε συνεργασία με την Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Αφορμή της συνέντευξης τύπου ήταν ο θάνατος του Μοχαμμάντ Χασάν καθώς και οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης και στα κρατητήρια.
Αρχικώς, παρουσιάσθηκε ένα ιστορικό της πορείας και της εξέλιξης της υγείας του Μοχαμμάντ Χασάν πριν, αλλά και μετά, την εισαγωγή του στο νοσοκομείο από τον Καζίμ Ρουής.
Ο Μοχαμμάντ Χασάν είχε αιτηθεί, επανειλημμένως, πολιτικό άσυλο αλλά η αδυναμία της πρόσβασης στις υπηρεσίες πολιτικού ασύλου, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση των υπηρεσιών να εξυπηρετήσουν, όπως οφείλουν, τους αιτούντες άσυλο δεν του επέτρεψε να εξασφαλίσει την περιβόητη ροζ κάρτα. Ακολούθως, ομάδα του Ξένιου Διός τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο κέντρο κράτησης Κορίνθου όπου εκεί δεν του παρασχέθηκε καμία ιατρική βοήθεια παρά τις επίμονες εκκλήσεις του ίδιου και των συγκρατουμένων του και τελικώς οδηγήθηκε στον θάνατο.
Η συνέντευξη τύπου συνεχίστηκε με τις προφορικές μαρτυρίες των προσφάτως απελευθερωθέντων κρατούμενων προσφύγων από διάφορα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:
·        Η κυρία Α. Κ., η οποία ήταν κρατούμενη στο κρατητήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, ανέφερε ότι εκεί οδηγήθηκε μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Οι συνθήκες ήταν άθλιες και ακατάλληλες για την ίδια αλλά και για τα παιδιά της και, επίσης, δεν είχε δυνατότητα χρήσης της τουαλέτας εκτός από τρεις φορές ημερησίως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκασθεί η μητέρα να κρατά τα μπολάκια του φαγητού προκειμένου να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά της για τη βιολογική τους ανάγκη. Η απάντηση που είχε λάβει στο αίτημά της να έχουν τα παιδιά της πιο συχνή πρόσβαση στην τουαλέτα ήταν φωνές και τρομοκρατία με αποτέλεσμα τα παιδιά να επηρεαστούν αρνητικά ψυχολογικώς και να παρουσιάσουν ακράτεια γαστρεντερικής κενώσεως.
·        Ο κύριος Τζ. Μ., κρατήθηκε στο κέντρο κράτησης Κορίνθου για πέντε μήνες αρχικώς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα. Η δική του μαρτυρία καταγγέλλει την αστυνομική βία και τις συνθήκες υγιεινής στα κέντρα κράτησης.  
Όλες οι μαρτυρίες καταδεικνύουν ότι τα ίδια σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται, πανελλαδικώς, σε όλα τα κέντρα κράτησης. Προβλήματα τα οποία αφορούν τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό κρατουμένων σε μικρούς χώρους κράτησης, τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται μέσω της στέρησης τροφής, της κακής υγιεινής, της στέρησης ιατρικής περίθαλψης, της έλλειψης πρόσβασης στη νομική υπηρεσία και το σύστημα ασύλου. Καθώς, επίσης, και μέσω της στέρησης επικοινωνίας με συγγενικά πρόσωπα και γενικότερα με τον έξω κόσμο.
Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι η πρόκληση και η πυροδότηση των σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών στους, ήδη, τραυματισμένους ψυχικά ανθρώπους. Η κατάσταση απελπισίας και κατάθλιψης είτε προκαλεί μόνιμες ψυχικές βλάβες είτε οδηγεί τους κρατούμενους να προβαίνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας και σε αυτοκτονία.
Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα αιτούνται τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της κοινωνίας στην προσπάθεια για την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ευρωπαϊκού χάρτη από το ελληνικό κράτος.  

Εκ του Φόρουμ Προσφύγων και της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEia1ryi-b4IQ16iI-_953DeY8O2R3riXMg1DugKnMBtQKLKbfzcVtAl5Mwl1-a-d7xNKsrobqA6PONWMtELXFFtLpFebY3N4D4QK_dGTrjRk3iPSkhysmZAn0FVAf8GcJ0DBiKf48D-7fis/s1600/1.jpg









    

No comments:

Post a Comment