Friday, January 17, 2014

Ο Σαΐντ πήγε να καταγγείλει την ρατσιστική επίθεση και κινδυνεύει με απέλαση

Συνελήφθη ο Ιρανός μετανάστης που έχασε το αριστερό του αυτί τον
προηγούμενο Οκτώβρη από ρατσιστική επίθεση και κινδυνεύει με απέλαση διότι δεν έχει χαρτιά. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, την ώρα που διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση από τον εισαγγελέα για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, Σ. Παππά, το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ αγνόησε το περιστατικό επί 3 μήνες και μεθοδευμένα συνέλαβε το θύμα παραπέμποντάς τον στο τμήμα Αλλοδαπών, χωρίς να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα. 
Ο Σαΐντ δέχτηκε επίθεση στις 18 Οκτωβρίου 2013 στην πλατεία Μεταξουργείου από τρεις μαυροφορεμένους άνδρες. Ένας από αυτούς του έκανε κεφαλοκλείδωμα. «Με τα δόντια του έκοψε το αυτί μου, αιμορραγούσα και το αυτί μου έπεσε στο έδαφος. Ένας φίλος μου με είδε, πήγαμε με το κομμένο αυτί στο νοσοκομείο, αλλά η συγκόλληση δεν πέτυχε κι έτσι έχασα το αυτί μου» λέει ο ίδιος.
Νοσηλεύτηκε επί μία εβδομάδα σε δημόσιο νοσοκομείο ως επείγον περιστατικό. «Γιατροί και νοσηλευτές ήταν πολύ βοηθητικοί γι' αυτόν, κανείς δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι δεν είχε χαρτιά», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Χριστίνα Ψαρρά από τους Γιατρούς του Κόσμου, στους οποίους κατέφυγε ο Σαΐντ μετά το νοσοκομείο.
 
Δυόμισι μήνες μετά το περιστατικό και αφού ο Σαΐντ είχε δεχθεί την απαραίτητη ιατρική, νομική και κοινωνική υποστήριξη, οι Γιατροί του Κόσμου δημοσιοποιούν την ιστορία με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Η μαρτυρία του Σαΐντ
«Το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος δεν έκανε τίποτα μέχρι να δημοσιοποιηθεί η ιστορία», τονίζει ο δικηγόρος του, Βασίλης Κερασιώτης, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο οποίος έκανε την καταγγελία επώνυμα τη μέρα της επίθεσης. «Ως δικηγόρος δεν μπορώ να πάω στην αστυνομία, αφού το θύμα δεν έχει χαρτιά. Οπότε η καταγγελία έγινε τηλεφωνικά».
 
Την προηγούμενη Παρασκευή η αστυνομία παίρνει τηλέφωνο στο σπίτι του και «ψαρεύουν» έναν φίλο του για να δουν πού μένει. Πολύ φιλικά τον οδηγούν στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατάθεση.
 Χωρίς να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι θύμα επίθεσης, η ΓΑΔΑ αρχικά τον συλλαμβάνει και τον οδηγεί στο τμήμα Απελάσεων. Τη προηγούμενη Δευτέρα βγαίνει απόφαση ταχείας απέλασης. Μέσα σε 6 μέρες πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα. Ύστερα από έντονες πιέσεις αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να φύγει. 
Προχθές μόλις η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π.Φάκου, έδωσε εντολή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ιστορίας. «Πλέον δεν έχει ευθύνες μόνον η ΓΑΔΑ, αλλά και ο εισαγγελέας. Είναι μια υπόθεση ανάλογη της επίθεσης στους εργάτες της Μανωλάδας, πρέπει να του δοθεί άδεια παραμονής όσο διερευνάται» υπογραμμίζει ο δικηγόρος του.
πηγή: tvxs.gr


No comments:

Post a Comment