Saturday, September 18, 2010

Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010
Αθήνα - Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, που με τη σειρά τους πυροδοτούν καταστάσεις γενικότερης έντασης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα (Αθήνα), όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με πολιτικές ενημέρωσης και καλλιέργειας κλίματος ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι βασικά συστατικά για την αντιστροφή του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού - που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οξύνονται - κάτι που είναι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει τη σημασία παρεμβάσεων που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ είναι πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, email: nanou@unhcr.org
Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά), www.unhcr.org (Αγγλικά)

No comments:

Post a Comment