Friday, August 20, 2010

Ιδού ο Πρόσφυγας με τα μάτια της ΕΛ.ΑΣ. και κάποιων Μ.Μ.Ε.

Άνθρωποι που στην κυριολεξία πεινάνε δίνουν το τελευταίο τους Ευρώ -όχι στο φούρνο για τυρόπιτα- αλλά στο ΚΤΕΛ του Έβρου, που φαίνεται να θησαυρίζει από τους πάμπτωχους "λαθραίους" πελάτες του (πάνω από 20000 το μήνα αν υπολογίσουμε με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.). Όχι μια, όχι δυο αλλά 11 φορές χρησιμοποιείται το επίθετο "λαθραίος" για ανθρώπινες υπάρξεις σ' ένα μικρό άρθρο ούτε 450 λέξεων! Από τους 17.000 που κατόρθωσαν φέτος να περάσουν ζωντανοί τα σύνορα αυτά (μας κάνει 70 περίπου την ημέρα κι όχι "τουλάχιστον 180 με 200", όπως αναφέρει το εν λόγω άρθρο), δεν αναφέρει κανείς πόσοι ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους, ούτε πόσοι κατόρθωσαν να ζητήσουν άσυλο.
 Στα μάτια των αρχών (αλλά και των πολιτών, μέσα από ενημερωτικές προσπάθειες όπως η παρακάτω)οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρόσωπα που προέρχονται από άκρως επικίνδυνες χώρες καταγωγής κι ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους να εισέλθουν σε μια χώρα για να ζητήσουν άσυλο, αλλά "λαθρομετανάστες" που θεωρούνται εξ ορισμού επικίνδυνοι και παραβατικοί, συλλαμβάνονται, στοιβάζονται σε εξευτελιστικές συνθήκες, δακτυλοσκοπούνται "άσκοπα" (μάλλον δεν γνωρίζει η αρθρογράφος ότι δακτυλοσκοπούνται βάσει Ευρωπαϊκού Κανονισμού που τους εγκλωβίζει παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα για να καταγραφούν σε ευρωπαϊκή χώρα κι όχι για να "αποδειχθεί" κάποια προϋποτιθέμενη προγενέστερη εγκληματική συμπεριφορά τους -θα ήταν ενδιαφέρον να ενημέρωνε το άρθρο και για το -ελάχιστο- ποσοστό προγενέστερων εγκλημάτων που δεν σχετίζονται με παράνομη είσοδο και έξοδο) και κατόπιν επιβιβάζονται σε λεωφορεία, όπου καταθέτουν τα τελευταία τους 40 Ευρώ (μα όλοι με τόσα κυκλοφορούν κατά και μετά τη σύλληψή τους;) για να πάνε στην Αθήνα, εφοδιασμένοι με το "πολύτιμο" έγγραφο της απέλασής τους, για την απόκτηση του οποίου "επιδιώκουν να συλληφθούν και να φυλακιστούν", όπως κάπως βάναυσα προσβάλλει τη λογική ακόμα και του μέσου αναγνώστη, τ' ακόλουθο δημοσίευμα. Απολαύστε το!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" (11/08/08) του άρθρου με τίτλο "Ορδές λαθρομεταναστών στον Εβρο"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Με 40 ευρώ στην τσέπη, όσο δηλαδή κοστίζει το εισιτήριο του ΚΤΕΛ από τον Εβρο για την Αθήνα, φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα εκατοντάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι μόνοι τους πλέον παραδίδονται στις αστυνομικές αρχές.

«Δασκαλεμένοι» από τα κυκλώματα, γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Φυλάκιο μόλις για δύο μέρες και από εκεί θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Αθήνα, όπου τους περιμένουν συγγενείς και συμπατριώτες. Καθημερινά αστυνομικοί και συνοριοφύλακες εντοπίζουν και συλλαμβάνουν 180 με 200 λαθρομετανάστες μόνο στα χερσαία σύνορα της Βύσσας και σε τμήμα του ποταμού Εβρου, σημεία τα οποία ανήκουν στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας. Συνολικά 17.000 λαθρομετανάστες, κυρίως Αφροασιάτες, έχουν μπει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μόνο μέσω των συγκεκριμένων περιοχών.

Καραβάνια... λεωφορείων

«Ποτέ η κατάσταση δεν ήταν χειρότερη στον Εβρο. Οι λαθρομετανάστες περνούν τα σύνορα ασταμάτητα και υπάρχουν πληροφορίες ότι στην πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν χιλιάδες άτομα που περιμένουν τη σειρά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά κάποιος συνοριοφύλακας. Ο ίδιος τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες τα κυκλώματα στρέφονται κυρίως προς τα χερσαία σύνορα στη Βύσσα, από όπου διέρχεται περίπου το 80% με 90% των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος από περιοχές που ανήκουν στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας. Ελάχιστοι είναι, όμως, πλέον και οι διακινητές που φτάνουν με φορτηγά σε ερημικές τοποθεσίες για να παραλάβουν τους μετανάστες, όπως γινόταν παλιότερα. «Οι λαθρομετανάστες θέλουν να συλληφθούν γιατί παίρνουν το υπηρεσιακό χαρτί, όπου αναφέρεται ότι έχει γίνει η καταγραφή τους και τους δίνεται διορία 30 ημερών μέχρι να εγκαταλείψουν τη χώρα», εξηγεί αστυνομικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παραμείνουν για δύο μέρες στο Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο στη συνέχεια ξεκινούν για Αθήνα. «Προχτές έφυγαν έξι λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τουριστικά γεμάτα λαθρομετανάστες. Ολα είχαν προορισμό την Αθήνα. Κάθε μέρα αφήνουμε ελεύθερους 150 με 250 λαθρομετανάστες. Οπότε, τόσο το ΚΤΕΛ όσο και πρακτορεία βάζουν επιπλέον λεωφορεία για να τους εξυπηρετήσουν. Μάλιστα, όλοι οι λαθρομετανάστες που εντοπίζονται έχουν μαζί τους και 40 ευρώ για το εισιτήριο μέχρι την Αθήνα», επισημαίνει συνοριοφύλακας.

Χωρίς λόγο η ταυτοποίηση αποτυπωμάτων

Παράλληλα, δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, καθώς ορισμένες φορές μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι αλλοδαποί που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διαδικασία ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων. Οπως εξηγούν αστυνομικοί, από όλους τους λαθρομετανάστες λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα τα οποία στέλνονται στην Αθήνα για ταυτοποίηση. «Πρόκειται για χιλιάδες αποτυπώματα, οπότε η διαδικασία κρατάει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Μπορεί, λοιπόν, να έρθει κάποια στιγμή απάντηση ότι ένας ή περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες που είχαμε συλλάβει κατηγορούνται για φόνο, ληστείες ή για διάφορα άλλα αδικήματα. Ωστόσο, όλοι οι μετανάστες κρατούνται μέχρι δύο μέρες, οπότε είναι αδύνατον μετά από μήνες η Αστυνομία να εντοπίσει τα άτομα αυτά. Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να βρίσκονται», αναφέρει αξιωματικός.

No comments:

Post a Comment