Wednesday, August 25, 2010

Στρατηγικό σχέδιο για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας παρουσίασε ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Το πόρισμα της αρμόδιας ομάδας εργασίας και των συναρμόδιων υπουργών για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αυτό, παρουσίασε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι εισηγήσεις των μελών της επιτροπής αφορούν επτά βασικούς τομείς: το παρεμπόριο, τους μη νόμιμους μετανάστες, τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα πρόσωπα, τους αστέγους και τα κτίρια (εγκαταλειμμένα, κτίρια που τελούν υπό κατάληψη, κτίρια που ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς εν είδει ξενοδοχείου κ.ά.).

Οι επτά δράσεις του σχεδίου

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι γενικές πολιτικές, τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά που απαιτούνται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, καθώς και οι συναρμοδιότητες που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία φθάνουν τα... εννέα: Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Οικονομικών και Οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το ζήτημα του κέντρου της Αθήνας ως παράδειγμα θέματος που χρήζει συντονισμού και δεν αφορά μόνο σε ένα υπουργείο.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «συστηματική» υποβάθμισή του κέντρο της Αθήνας εδώ και αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν αξιοποιήθηκαν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική, όχι αποσπασματική» και μίλησε για αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε η έλλειψη πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον μίλησε για μια περιοχή «που λειτουργεί εναντίον των μόνιμων κατοίκων αλλά και δεν εντάσσει σωστά αυτούς που φιλοξενεί», αλλά αντίθετα, «στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές στους δρόμους, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυριαρχεί πολλές φορές η κοινωνική αγριότητα».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες που έρχονται μεταφέρουν και την ευκαιρία να τους εκμεταλλευθεί ο καθένας, κάνοντας εμπόριο ψυχών, ανθρώπων, ναρκωτικών αλλά και παρεμπόριο προϊόντων, προσθέτοντας ότι είναι πολλοί αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, χωρίς στέγη που οδηγούνται σε εξαθλίωση και δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, ασθενειών κτλ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση στη χρήση των ναρκωτικών, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνθήκες ανομίας -παρότι υπάρχει τώρα μια σοβαρή παρουσία της Αστυνομίας με την ομάδα ΔΙΑΣ σε πολλές γειτονιές-, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και έλλειψη συντονισμένης κοινωνικής πρόνοιας, που, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε παρακμή του κέντρου της Αθήνας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment