Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί την αφορμή για όλους μας για περισυλλογή, αλλά και δράση για ένα ζήτημα που δοκιμάζει τον ανθρωπισμό μας, τις αρχές και τις αξίες, που συγκροτούν και συνέχουν μια κοινωνία δικαίου.
Πολίτες και πολιτεία δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα, σε φαινόμενα που υποβαθμίζουν την ίδια την αξία της ζωής. Πέρα από το επετειακό της ημέρας, κάθε μέρα, όλοι μας οφείλουμε να κινηθούμε για την προώθηση αλλαγών για την αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων στους τομείς του ασύλου, της υποδοχής στα σύνορα και της ένταξης των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία.
Ήδη έχουν γίνει σοβαρά βήματα μπρος. Σαφώς δεν αρκούν. Κυρίως, πρέπει να δώσουμε τη μάχη με το χρόνο, αλλά και με αγκυλώσεις, που ίσως υπονομεύσουν την υλοποίηση του στόχου. Γι΄ αυτό, είτε στο κοινοβούλιο, είτε στην κοινωνία πρέπει να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες για νομοθετικές αλλαγές στο σύστημα ασύλου και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα. Ειδικά για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων στην πράξη.
Κεντρικός στόχος παραμένει μια δίκαιη, γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου, που θα ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να υποβάλουν αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, θα παρέχει διεθνή προστασία σε όλους όσους τη δικαιούνται, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συσσωρευμένα αιτήματα περασμένων ετών, και θα συνοδεύεται από μέτρα προνοιακής πολιτικής για όσο χρόνο οι αιτούντες αναμένουν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
Παράλληλα, άμεσα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για αντικατάσταση των κέντρων διοικητικής κράτησης στα σημεία εισόδου από τα «Κέντρα Πρώτης Υποδοχής», τα οποία θα λειτουργούν στη βάση μιας διαφορετικής αντιμετώπισης των εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.
Τέλος, ως πολίτες οφείλουμε να αποκρούσουμε ξενοφοβικές αντιδράσεις και συμπεριφορές, καθώς και φαινόμενα ρατσιστικής βίας, αλλά και να διαμορφώσουμε κλίμα ομαλής κοινωνικής συμβίωσης και διευκόλυνσης της ένταξης στην Ελληνική κοινωνία, όσων επιλέξουν να ζήσουν στην πατρίδα μας.
Η ενεργή συμμετοχή των συνανθρώπων μας, που έχουν άλλη εθνική αφετηρία, αλλά σήμερα καταλήγουν στον εθνικό μας κορμό, στην πολιτική και οικονομική ζωή, στη βάση και των διατάξεων και του ν. 3838/2010 για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή νομίμων μεταναστών, μας δίνει ελπίδα και ανάσα ζωής.
The Greek Forum of Refugees is a multinational network. The founder members are Afghan Community in Greece, Sudanese Refugees League in Greece, Somali Community in Greece and the Greek Forum of Migrants. Το Ελληνικό Φορουμ Προσφύγων είναι πολυεθνικό Δίκτυο οργανώσεων προσφύγων. Ιδρυτικά μέλη του είναι: η Κοινότητα Αφγανών στην Ελλάδα (AMRCG), ο Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων στην Ελλάδα (SRLG), η Κοινότητα Σομαλίας στην Ελλάδα (SCG) και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (GFM).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment