Tuesday, October 29, 2013

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης ανήλικου Αφγανού



Στρασβούργο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την
Ελλάδα για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης ανήλικου αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος βρισκόταν σε κέντρο κράτησης μαζί με ενηλίκους.

Ο Αφγανός πρόσφυγας Αλί Χουσεΐν συνελήφθη το 2011 για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ήταν ασυνόδευτος και μόλις επτά χρονών.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Αλί Χουσεΐν κατά της Ελλάδος το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Ελλάδα ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 12.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Οι ελληνικές αρχές, αγνοώντας τα δικαιώματα που είχε ως ασυνόδευτος ανήλικος, τον έκλεισαν, εν αναμονή της απέλασής του στο Αφγανιστάν, σε κέντρο κράτησης μαζί με άλλους ενήλικες κρατούμενους, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από την Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ένσταση, για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του και για την ανάγκη να μεταφερθεί σε ένα ειδικό κέντρο κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που υποβλήθηκε μέσω του δικηγόρου του, απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία εξέδωσαν στη συνέχεια και διάταγμα για την συνέχιση της κράτησής του.

σχετικό βίντεο

No comments:

Post a Comment