Monday, July 29, 2013

Έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ & ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή σήμερα το πρωί, 27/7/2013, ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν που νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο λόγω της σοβαρής λοίμωξης που αντιμετώπιζε. Να υπενθυμίσουμε
ότι ο Μοχαμάντ κρατούνταν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Κορίνθου επί έντεκα μήνες, από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2012, και είχε μεταφερθεί αρχικά στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, στις 2 Ιουλίου, όπου η γνωμάτευση των γιατρών ανέφερε ότι έπασχε από «λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1». Πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο οι συγκρατούμενοί του είχαν προχωρήσει σε έντονη ομαδική διαμαρτυρία γιατί ο Μοχαμάντ Χασάν πονούσε αφόρητα, ζητούσε να τον δει γιατρός, αλλά δεν είχε εισακουστεί το αίτημά του από τους υπευθύνους. Ανθρωπιστικές, πολιτικές και οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει, μετά τις επισκέψεις τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους κινδύνους της κράτησης χωρίς την παροχή της στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης στους κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες και χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.
Οι ίδιοι δε οι συγκρατούμενοι του Μοχαμάντ στο Στρατόπεδο της Κορίνθου επισημαίνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας που επικρατούν στα Στρατόπεδα και τον κίνδυνο που ελλοχεύει και για τη δική τους ζωή, αφού για παράδειγμα καταγγέλλουν ότι τους δίνεται ένα ξυραφάκι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από 10 άτομα συγχρόνως, δεν υπάρχει ούτε μία σκούπα για να φροντίσουν τουλάχιστον να καθαρίσουν το χώρο που ζουν, ενώ συνεχείς είναι οι απεγνωσμένες φωνές τους για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που τους παρέχεται. Η Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων ζητεί να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση του θανάτου του Μοχαμάντ Χασάν, καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών στα στρατόπεδα και ζητά να κλείσουν τώρα.

Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, 210 8814900. Χαλκοκονδύλη 19, Αθήνα

No comments:

Post a Comment