Friday, June 17, 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2011: Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2011

Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ – Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται στις 20 Ιουνίου, το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα πραγματοποίησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

Ο Επικεφαλής της Υ.Α., κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, παρουσίασε τις εξελίξεις αναφορικά με τα ζητήματα της προστασίας των προσφύγων στην Ελλάδα διατυπώνοντας σειρά προτάσεων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

- Στα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί ως προς την ποιότητα της διαδικασίας ασύλου, αλλά και στα συνεχιζόμενα προβλήματα αναφορικά με την παραλαβή και καταγραφή των αιτημάτων καθώς και την κράτηση των αιτούντων άσυλο.

- Στις σημαντικές πιέσεις που δέχεται η χώρα από τις μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, στις προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθήκες κράτησης, καθώς και στις προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής που έχουν εξαγγελθεί.

-. Στην προνοιακή πολιτική για τις πλέον ευπαθείς ομάδες αιτούντων άσυλο και τα ασυνόδευτα παιδιά, επισημαίνοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο στέγασης και κοινωνικής στήριξης.

- Στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που παρουσιάζουν επικίνδυνη κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα, αλλά και στην ανάγκη μέτρων κοινωνικής πολιτικής και αναβάθμισης των υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), κ. Κωστής Παπαϊωάννου αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της ρατσιστικής βίας. Τόνισε τις διαστάσεις του θέματος και τη μη αντιμετώπισή του από την Πολιτεία. Επισήμανε την ανεπαρκή λογοδοσία και τους ελλειμματικούς μηχανισμούς ελεγχου για περιπτώσεις όπου καταγγέλλεται εμπλοκή αστυνομικών σε πράξεις αυθαιρεσίας με ρατσιστικό κίνητρο. Τέλος, ανέφερε της προτάσεις της ΕΕΔΑ για την καταγραφή, διερεύνηση και ποινική αντιμετώπιση πράξεων ρατσιστικού μίσους.

Επίσης έγινα αναφορά για την κατάσταση των προσφύγων στον κόσμο ενώ παρουσιάστηκε η Διεθνής Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού, η οποία διεξάγεται και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, αλλά και της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη λειτουργία της Υ.Α.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα: ένα βίντεο που συμπυκνώνει τα 60 χρόνια ιστορίας της Υ.Α., οπτικοακουστικό μήνυμα με την Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Αντζελίνα Τζολί, αφίσες, ψηφιακά banners και screensavers. Η Υ.Α. καλεί τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την εκστρατεία, μεταξύ άλλων και μέσω των ειδησεογραφικών σελίδων και των blog τους.

Στηρίξτε τις προσπάθειές μας να διαδώσουμε το μήνυμα ότι «ακόμα και ένας πρόσφυγας που του αρνούνται άσυλο και προστασία είναι πολύ!».

TΕΛΟΣ

Σημείωση προς Συντάκτες:

Επισυνάπτονται:

- «Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα - Διαπιστώσεις και προτάσεις της Υ.Α.»

- Συνοπτική περιγραφή: «Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα - Διαπιστώσεις και προτάσεις της Υ.Α.»

- Μήνυμα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων «Φέτος οι Πρόσφυγες δεν μπορούν να γιορτάσουν»

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βηθό Τομέα Ενημέρωσης, email: nanou@unhcr.org

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά)
www.unhcr.org (Αγγλικά)

Ακολουθήστε μας:
Facebook, www.facebook.com/unhcrgreece
Youtube, www.youtube.com/unhcrgreece
Twitter, www.twitter.com/unhcrgreece

No comments:

Post a Comment