Wednesday, June 19, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα τού Πρόσφυγα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
19/06/2013        

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα στις 20 Ιουνίου, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων επισημαίνει τα ακόλουθα σε σχέση με την αντιμετώπιση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα: 

1)      Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε να λειτουργεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής, σύμφωνα με το Ν.3907/2011. Χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή αλλαγή, αφού πια τα αιτήματα ασύλου θα κρίνονται και θα εξετάζονται από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα. Το σημαντικότερο ζήτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων στα σύνορα και αυτών που διαμένουν εκτός Αττικής, ώστε να μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους χωρίς τα προβλήματα και τα λάθη του παρελθόντος. Δεν πρέπει επίσης αυτή η αλλαγή αυτή να έχει επίπτωση στους αιτούντες των οποίων το αίτημα έχει υποβληθεί στην προηγούμενη υπηρεσία.
2)      Ανησυχούμε βαθιά για την δημόσια καταγγελία περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Τούρκου υπηκόου, ο οποίος σύμφωνα με επώνυμες μαρτυρίες το βράδυ της 30ης Μαΐου, εξαναγκάστηκε με τη βία να επιβιβαστεί σε όχημα στο κέντρο της Αθήνας. Οι φορείς και οι οργανώσεις που τον αναζήτησαν, μεταξύ των οποίων και αυτοί που στήριζαν την προσπάθειά του να καταθέσει αίτημα ασύλου στην Πέτρου Ράλλη, ενημερώθηκαν δυο μέρες μετά από οικείους του ότι ήταν πλέον κρατούμενος από την τουρκική αστυνομία στην Κων/πολη. Ακόμη και η ελάχιστη πιθανότητα εμπλοκής οργανωμένων κρατικών θεσμών να υπάρχει, αρκεί για να αναβιώσει σε μας τους πρόσφυγες τον χειρότερο εφιάλτη μας, να βρεθούμε ξανά στα χέρια των διωκτών μας.
3)      Ζητάμε την αλλαγή του ΠΔ 116/2012 που επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να κρατούν επί 1,5 έτος τους αιτούντες άσυλο. Η ρύθμιση αυτή αποθαρρύνει τους δυνητικούς πρόσφυγες από το να κάνουν αίτηση ασύλου με αποτέλεσμα είτε να κρατούνται επί μακρόν σε άσχημες συνθήκες είτε να κινδυνεύουν ακόμα και να απελαθούν.
4)      Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά πως οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα είναι και παραμένουν ιδιαίτερα προβληματικές. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν την έλλειψη φαγητού, την απουσία υγιεινής και συχνά την ταπείνωση τους από τις αστυνομικές αρχές. Δεχόμαστε καταγγελίες για άρνηση της Αστυνομίας να παραλάβει νέα αιτήματα ή να ανανεώσει κάρτες αιτούντων άσυλο λόγω των αλλαγών στη διαδικασία, με συνέπεια πολλοί πρόσφυγες να αναγκαζονται να βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς έγγραφα. Επίσης, υπήρξαν διακοπές αιτημάτων ασύλου με το επιχείρημα ότι οι αιτούντες δεν πήγαν να ανανεώσουν την κάρτα τους, τη στιγμή που οι ίδιες οι αρχές αρνούνταν επανειλημμένα να το πράξουν.
5)      Εκφράζουμε τέλος την έντονη ανησυχία μας για την αύξηση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Όσα θετικά και να γίνουν, όπως η δημιουργία του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, δεν αρκούν εφόσον περιορίζονται στην απλή καταγραφή. Πρέπει οι καταγγελίες να φτάσουν στα δικαστήρια και οι υπαίτιοι να τιμωρούνται, όχι μόνο με βάση τον κοινό ποινικό δίκαιο αλλά και με βάση ειδική αντιρατσιστική νομοθεσία, που θα αναγωνρίζει το ρατσιστικό κίνητρο σε κάθε παρόμοια πράξη.

Ζητάμε από την ελληνική κοινωνία και τις ελληνικές αρχές να προστατεύουν τους πρόσφυγες σε επίπεδο νομικό και ανθρώπινο, ώστε να συνυπάρχουμε και να συμβιώνουμε αρμονικά, με αλληλοσεβασμό και ασφάλεια

No comments:

Post a Comment